Czerwona herbata - odchudzająca moc

Niby zwykła herbata, a jednak nie do końca. Jej wysoka zawartość fenoli, jak również enzymów to idealne połączenie dla poszukiwaczy spalaczy tłuszczu. Ich obecność w czerwonej herbacie pobudza bowiem trawienie i działa korzystnie na perystaltykę jelit. Popularna jest głównie w Chinach, także i w Polsce. Dostępna w postaci saszetek, lub kostek ma lekki ziemisty posmak dzięki kofeinie i zawartości fluoru. Tym samym jest nie nie tylko dobrym "odchudzaczem", ale i chroni zęby przed próchnicą.

Tak naprawdę, to jej głównym zadaniem jest oczyszczenie organizmu z toksyn, co jest także przydatne dla pacjentów z wysokim cholesterolem. Pozbycie się toksyn z organizmu, to sposób na obniżenie niekorzystnie działającej frakcji cholesterolowej i jednocześnie zapobieganie tworzeniu się złogów. Ziemista herbatka służy również chorym na przemianę materii. Zawartość kofeiny pobudza metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu.

Miejmy jednak na uwadze, że żadna herbata, czy napój mający posłużyć jako odchudzający, nie odchudzi Nas bez zastosowania diety. Może być jedynie środkiem wspomagającym, a nie napojem - cud, dzięki któremu nasza waga spadnie o kilka kilogramów. Samo picie nie wystarcza, dlatego warto zastanowić się nad wizytą u dietetyka, bo to właśnie ten specjalista zajmuje się ustalaniem jadłospisu dostosowanego do indywidualnych potrzeb pacjenta.

Popularne czerwone herbaty : Pu - erh, Rooibos, Red Slim, Red Laxantia, Oolong
Zespół redakcyjny
Twój Lekarz - codziennie najnowsze artykuły medyczne

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.