PDF   PDF   PDF

CZARNUSZKA SIEWNA

Czarnuszka siewna

Czarnuszka siewna to roślina z rejonu krajów arabskich, jest szczególnie znana i ceniona w Maroku, Tunezji oraz w Libanie. Wygląda jak błękitny jaskier i w kuchni ma właściwości podobne do pieprzu i gałki muszkatowej. Jej nasionami przyprawia się potrawy i pieczywo, a na Saharze nawet herbatę. Smak czarnuszki jest porównywany do smaku maku, oregano i pieprzu, zyskał sobie drugą nazwę czarnego kminku, gdyż jest też chętnie stosowany w Turcji, Bułgarii oraz w Indiach. W medycynie była już stosowana w Starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Jest nawet wspomniana na stronach Biblii oraz przez słynnych lekarzy starożytnych: Hipokratesa i Dioskuridesa. Polecali ją w stanach przewlekłego osłabienia, nadpobudliwości oraz w przedwczesnym siwieniu. Ponadto uważano ją za silny środek antykoncepcyjny.

Czarnuszka obfituje w wiele składników aktywnych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, moczopędne, żółciopędne oraz przeciwrobacze. Wspomaga terapie schorzeń układu pokarmowego oraz dróg moczowych. Lekarze z Indii w toku nowych badań odkryli, że posiada również właściwości przeciwgorączkowe, rozkurczowe i przeciwbólowe. Podejmowane próby udowodnienia skuteczności czarnuszki w chorobach alergicznych wykazały, że działa przeciwzapalnie. Ponadto jej nasiona słyną ze skutecznego zwalczania bakterii, wirusów i grzybów. Produkuje się z nich cenny olej, będący źródłem kwasów tłuszczowych. Znalazł on zastosowanie w kosmetyce z powodu wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego oraz oleinowego. Mają one zbawienny wpływ na skład naturalnego płaszcza lipidowego skóry oraz wzmacniają naturalną barierę ochronną i strukturę błon lipidowych komórek skóry. Wspomina się, że olej czarnuszkowy pomaga utrzymywać elastyczność skóry i poprawia jej odporność, co sprawia, że skóra nie doświadcza nadwrażliwych reakcji na drażniące czynniki środowiska zewnętrznego. Z tego powodu idealnie sprawdza się w pielęgnacji skóry suchej i łojotokowej, gdyż obie wymagają silnej ochrony antyoksydacyjnej.

Zespół redakcyjny

Twój Lekarz - poradnik medyczny online




Podobne artykuły:

geranium

Geranium, inaczej zwany bodziszkiem, to popularna roślina ozdobna, która występuje w Europie, Azji i Afryce, a także w Ame ...więcej

Chmiel, zioła

Coraz częściej lekarze pierwszego kontaktu oraz specjaliści zalecają stosowanie ziół i roślin podczas ró&# ...więcej

Nagietek, Calendulae

W medycynie stosowany już od XII wieku, uważany za roślinę magiczną, która jakoby odpędza wszelkie lęki, zwi ...więcej

zima, góry, sport
07.12.2010 Zimowa DEPRESJA

Szybko zapadający zmierzch, brzydka pogoda, podczas której intensywnie pada śnieg oraz ujemne temperatury powodują, iż organizm bar ...więcej

choinka, święta

Okres świąteczny to bardzo wyjątkowy okres – nie tylko ze względu na Boże Narodzenie, lecz także z powodu ...więcej

Mężczyzna i kobieta
23.11.2010 ZIOŁA na POTENCJĘ

W dobie szybkiego pędu za karierą oraz sukcesem, w czasach gdy życie w ciągłym biegu znacznie obniża naszą odpornoś ...więcej