Dieta dla żołądkowców

W dzisiejszych czasach nie brakuje osób cierpiących na niestrawność czy inne problemy żołądkowe. Wszystko przez stres, brak czasu i szybkie tempo życia. Co powinny jeść, a czego unikać osoby borykające się z problemem wrażliwego żołądka?

Przede wszystkim przy wrzodach żołądka oraz innych schorzeniach pokarmowych należy wystrzegać się picia alkoholu. Wszelkiego rodzaju trunki negatywnie oddziałują na żołądek. Nie tylko pobudzają produkcje kwasu żołądkowego, ale również uszkadzają błonę śluzową żołądka. Szczególnie niebezpieczne dla żołądkowców są: wódka, whisky, koniak, czerwone wino oraz intensywnie barwione alkohole.

Osoby z delikatnym żołądkiem powinny odżywiać się przede wszystkim lekkostrawne. W ich przypadku niedopuszczalne jest więc spożywanie nadmiernej ilości potraw smażonych na głębokim tłuszczu. Tak po prawdzie, przy problemach natury żołądkowej tego typu przekąsek nie powinno się spożywać w ogóle. Wyeliminować z diety należy zatem: pełnotłusty nabiał, sery pleśniowe, kapustę, groch, bób, pieczywa razowe oraz pączki czy czekoladę.

Zamiast tego należy postawić na dania duszone lub ewentualnie gotowane na parze. Najlepsze są delikatne mięsa (np. drób), ryby, warzywa oraz owoce. Na śniadania i kolacje doskonale sprawdzą się kleiki. Są nie tylko zdrowe i pożywne, ale również bardzo delikatne.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.